KOLIKO STVARNO ZNATE O ČAJEVIMA ?

Čaj, to je širok pojam.

Školska definicija čaja:
Čaj (Species) su smjese sasječenih biljaka ili njihovih pojedinih dijelova
kojima mogu biti primješani i biljni prašci, a ponekad i anorganske i organske tvari.
Moja definicija čaja:
Čaj prvo čisti krv, reguliše pritisak, reguliše tjelesnu težinu, reguliše probavu, jača imunitet,
ima antioksidativno dejstvo, koristan je i u prevenciji od karijesa, a onda je namjenjen
 i za odredjeno oboljenje.
Što još niste znali?

Kamilica

Kamilica je omiljen
 čaj, posebno kod male djece.
Ništa mi ljepše ne miriše od svježe pripremljene kamilice. Priprema vam je već poznata. Ali vrlo bitnu činjenicu niste znali. Nemojte je piti ako je stajala pripremljena duže od četiri sata. A pogotovo
ako je prenoćila. Ni slučajno je kao takvu nemojte ponuditi maloj djeci.
Kamilica je dužim stajanjem otpustila sav gvajazulen iz sebe. Ovo hemijsko-organsko jedinjenje
u vidu eteričnog ulja biljke ćete primjetiti tako što je lijepa žuta boja kamilice prešla u zeleno-plavkastu boju. Gvajazulen je koristan protiv nadutosti, ali njegovo prekomjerno korištenje može dovesti do grčeva  i povraćanja. U kućnoj atmosferi preporučujem svježe pripremljen čaj od kamilice :)

Šipak

Šipak je čisti izvor vitamina C. Da ne dužimo o šipku i njegovoj namjeni koja pokriva niz indikacija.
Čaj od šipka je najbolji kad odstoji dva sata nakon pripreme. Tad on od sebe da maksimum.

Sena:

Dobro poznata protiv problema sa probavom. I nalazi se u mješavinama raznih čajeva za mršavljenje.
Upozorenje: Senu nemojte piti kao kamilicu, šipak, nanu, već svakih 15 minuta , do pola sata po jednu čajnu kašiku. Kada bi se pila svaka dva sata po jednu čajnu šolju, može nastati ozbiljan problem, dolazi do jakih grčeva i nadutosti, a u najgorem slučaju do pucanja crijeva. Zato oprezno sa senom.

Nana:

Čaj od nane se pokazao kao veoma dobar protiv prehlade i  kod svih vrsta kašlja.
Njen osvježavajući okus opušta čula. Medjutim, sa ovim čajem morate biti oprezni. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama , kao i kod pojedinih oboljenja želuca ( kao na primjer, gastro, ezo, fagealnog  refluksa) gdje može izazvati kontra dejstvo.
Konzumiranje ovog čaja sa hemijskom terapijom je povećao interakcije sa nekim lijekovima , zato se obavezno posavjetujte sa ljekarom. Osobe koje su osjetljive na mentol, ne smiju koristit mentu ili nanu. Preporučuje se da se pije svježe pripremljen čaj, jer ako stoji par sati od pripreme može izazvati grčeve, mučninu, proliv, drhtanje i bol u mišićima, pospanost. Zato , dragi moji oprez i sa ovim čajem. Obavezno pravite pauze nakon 7-10 dana konzumiranja.

Vodopija(cikorija, žutinica):


Spada u čajeve koji takodje reguliše probavu i veoma dobro utiče na crijevni sistem. Ali, ona spada u čajeve koji se ne piju svaki dan. Ona se pije jedan dan, pa dva dana pauza. Zatim jedan dan, pa dva dana pauza... Tu morate biti vrlo oprezni, da ne bi došlo do kontra dejstva.
Za ovaj čaj ću navesti indikacije, jer se o njoj vrlo malo zna.
Vrlo se dobro pokazala u terapiji problema sa dijabetesom. Čak može da zamijeni kafu. Primjenjuje se i kod mršanja, ko želi da svoju liniju dovede u red.
Dobro se pokazala i kod malokrvrnosti. Čsti jetru i veoma je dobra kod čira na želucu.
Ublažava upalu grla. Sadrži inulin. Zato su joj dobra dejstva na gore navedena oboljenja, pogotovo na dijabetes.  Dobro je sa njom prati kosu , jer sprečava opadanje.
Čaj se priprema od korijena , a list se koristi za salatu (poznatija pod nazivom "salata od radića".
. Najbolje je brati u jenen, jer tad sadrži najveći nivo inulina (polisaharid koji skladišti energiju u organizmu.


Očajnica( macina trava)


Pokazala se veoma dobra kod budućih majki. Ja je zovem "biljka plodnosti".  Lijepe moje dame , i buduće mame, morate biti vrlo oprezni sa ovom biljjkom. Ona se kao i sena pije vrlo oprezno, čajnom kašičicom na 15 minuta do pola sata, tako da jednu čajnu šolju pijete u tooku cijelog dana. Oprez: za vreme menstrulanog ciklusa ne pijete ovaj ćaj. Dijabetičarima, pak,  od srca preporučujem zbog njenog gorkog ukusa.



Kadulja ( žalfija)


Čaj od žalfije ima široku primjenu  , a najbolje se pokazala kod upale desni.
Takodje je vrlo efikasna  kod bubuljica, kada se pije i umiva se lice sa njom.  Sa njenom primjenom takodje trebate biti ooprezni. Priprema kod upale desni: jedna kafena kašika žalfije na deci ključale vode. Ključa oko 3 min. Pustiti poklopljenu da odstoji, oko pola sata, te mućkati nekoliko puta na dan. Tako pripremljenu je nemojte piti , jer on u ovom slučaju ima  isključivo ulogu rastvora koji ublažava upale desni.
Priprema čaja kod bubuljica:  U 1,5 l vode stavite jednu punu supenu kašiku čaja. Pustite da odstoji oko sat vremena. Tako pripremljen pijte 2-3 šolje dnevno i umivajte se po nekoliko puta na dan.
Nije preporučljivo da prenoći. Iskoristite sav pripremljen rastvor ili čaj.
Žalfija je sama po sebi izuzetna, zato je češće primjenjujte u svojoj svakodnevici, i rezultati neće izostati.

Kantarion ( gospina trava)


Iskreno, ja ovu biljku izrazito volim.  Takodjer ima široku primjenu i od sebe daje maksimum. Odličan je protiv stresa, za oblaganje želuca kod raznih kožnih oboljenja, tegoba sa zglobovima, itd..
Primjena ovog čaja je jednostavna.
U jedan litar ključale vode dodajte dve prepune kafene kašike čaja i pustite da kratko proključa. Poklopite i neka odstoji oko 90 min. Uživajte!

Par savjeta
Čajeve morate piti svježe. Nemojte piti čajeve koji su dugo stajali, ili prenoćili. Želim da vam čajevi budu veoma lijepa navika, koju ćete uvesti u svoju svakodnevnicu. Budite oprezni, jer sve u čemu nemamo mjere nije lijek , već otrov za nas. Moj izbor su rinfuzni čajevi, a vi ako nemate dovoljno vremena i čaj iz filter vrećice je odlično osvježenje. Ipak , u  terapijskoj svrsi može vam biti od koristi jedino čajevi u rinfuzi.

Ako imate pitanja , možete me kontaktirati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslačak liječi upalne procese u organizmu

Ukratko o meni i o blogu