ČAJNA MJEŠAVINA KOJA PODMLADJUJE, JAČA IMUNITET I POBOLJŠAVA PAMĆENJE


Ruzmarin, matičnjak, bosiljak

Ova čajna kombinacija će vam donijeti energiju, zdravlje, ojačati imunitet, poboljšati pamćenje, i podmladiti organizam.

Ponaosob ću objasniti sva tri sastojka ove čajne mješavine, a pripremu navodim na kraju teksta.

Ruzmarin

Vrlo je poznat kao začin i veoma je popularan u mediteranskoj kuhinji. Zbog svog jakog mirisa koristi se u malim količinama u čajnim mješavinama. Njegovo blagotvorno dejstvo na organizam, a posebno na digestivni trakt naročito u ljetnom periodu vas može  zaštititi od raznih patogenih mikroorganizama koji se mogu naći u hrani. Zato je potrebno biit oprezan u vreme ljeta sa čuvanjem hrane. Ruzmarin će zasigurno u velikoj mjeri ublažiti , ili sprečiti bilo kakvo trovanje tog tipa. Nedavno su neka ispitivanja su pokazala da je veoma efikasan u borbi protiv raka dojke.
Naročito u kombinaciji sa kurkumom u rastvorenoj medicinskoj sodi. Piti ujutro na tašte, i u toku dana prije svakog obroka.
Potpomaže i obnavlja funkciju mozga i poboljšava pamćenje. U davna vremena djaci su po jednu grančicu ruzmarina stavljali u kosu da bi bolje pamtili. Tako da nije zgoreg učiti blizu ruzmarina. :)
Preporučujem da nekoliko kapi eterskog ulja ruzmarina ukapate u ključalu vodu kako bi se taj čudesni miris širio vašim domom i odmorio vaša čula. Takodje za vreme prehlade poželjno je da se inhalirate čajem napravljenim od samog ruzmarina.
Čaj od ruzmarina je dobar kod problema sa probavom, smanjuje stres i napetost, ublažava problemom sa nesanicom, ublažava menstrualne bolove. Ljudima koji rade teške i  veoma odgovorne poslove se preporučuje da udišu miris ruzmarina, ili da ga imaju u kancelarijama svježeg u saksijama. Mogu takodjer etersko ulje ruzmarina da namažu na sljepoočnice i iza ušiju. Njegovo blagotvorno dejstvo je dobro i kod simptoma gripe, upale grle i prehlade. U kozmetici je vrlo popularan jer se koristi u raznim šamponima i kupkama jer podstiče rast kose i smiruje nadraženu kosu. Masirajte tjeme glave 10-15 minuta uljem od ruzmarina bar dva puta nedeljno i sprečićete opadanje kose.
Takodje, nakon hemoterapije se masira tjeme glave da bi brže izrasla nova, zdravija kosa. Ruzmarin usporava starenje, smanjuje bol u kostima, jača vid, i štiti srce. Kako god da ga koristite nećete pogrešiti kao čaj,ili eterično ulje, on je jedan od najjačih prirodnih oksidanata.

Matičnjak ( melisa)

Čaj od matičnjaka poznatiji pod nazivom "eliksir života". Njegov miris podsjeća na miris limuna , a ljekovita svojstva ovog eliksira su poznata nadaleko. Matičnjak vrlo uspješno ublažava mučnine kod trudnica. Ujutro na tašte se popije pola šoljice čaja od matičnjaka dok traju mučnine.
Kod nesanice, anksioznosti, i stresa je pokazao izuzetne rezultate. Smanjuje tegobe kod bolnih menstruacija, popravlja hormonalni status, naročito kod problema sa štitnom žlijezdom, jača iminutet i smanjuje glavobolje. Kod problema sa herpesom na usni se nanese lokalno i time ublažava bol i nelagodu. Jača koncentraciju tako da je idealan sa ruzmarinom koji jača pamćenje.

Bosiljak

Bosiljak je veoma djelotvoran kod tegoba sa bubrezima , depresije, kod prehlade, upale ušiju,  i poboljšava apetit. Kao i ruzmarin veoma je popularan kao začin u mediteranskoj kuhinji. Stavlja se u variva kao što je grah, mahune,kupus, kelj, karfiol, da smanji nadutost. Čaj od bosiljka je vrlo dobar i za dojilje, jer podstiče  proizvodnju mlijeka. U kozmetici je vrlo popularan za čišćenje akni i prištića kao i mitesera. U mješavini sa svinjskom masti i maslinovim uljem koristi se kao krema protiv upale zglobova, reume, i artritisa. Dovoljno je nekoliko listova sažvakati dnevno da bi se izliječila upala grla i smanjio holesterol u krvi. On je vrlo dobar borac protiv upale jajnika i materice, kao i kod neredovnih i bolnih menstruacija. Bosiljak je veoma jaka biljka. Kažu da je bosiljak božanski jak, zato se pokazao veoma efikasan kod gore navedenih oboljenja. 
Čajna mješavina koju vam preporučujem će nakon 40 dana u vaš život donijeti poboljšanje zdravstvenog stanja, ojačati imunitet , i obnoviti energiju.


Priprema čaja od čistog matičnjaka za trudnice koje imaju mučninu
Pola kafene kašike na 100 ml ključale vode. Ostaviti da ključa 2-3 minuta. Poklopiti i popiti ujutro na tašte svu pripremljenu količinu.


Za pripremu čajne mješavine od sve tri trave potrebno je:

  •  1 kafena kašika matičnjaka
  • 1 kafena kašika bosiljka
  • pola kafene kašike ruzmarina
Ovo staviti u 500 ml ključale vode. Ostaviti da ključa 3-5 minuta, i ostaviti poklopljeno oko pola sata. Piti ujutro na tašte i pola sata prije spavanja.

Dodala bih samo da je ovo recept moje majke, i njen omiljeni čaj. :)














Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Maslačak liječi upalne procese u organizmu

KOLIKO STVARNO ZNATE O ČAJEVIMA ?

Ukratko o meni i o blogu